14 Julai 2011

Apabila Mereka Mendengar Jeritan Batinku

Manusia Dan Pilihan

Jika difikirkan kembali asal-usul penciptaan semua manusia, kita semua diciptakan dari segumpal tanah seperti kata ungkapan yang sering kita dengar '..Daripada tanah kita dicipta dan kepada tanah kita semua akan dikembalikan..' Ungkapan adalah satu kebenaran dan kebenaran itu akan terbukti. Satu hari nanti kita semua akan pergi buat selama-lamanya dan meninggalkan dunia yang penuh dengan kesengsaraan. Apa yang menjadi persoalan di sebalik semua perkara tentang kematian, dimana kita akan ditempatkan? Hanya diri kita sendiri yang tahu jawapan untuk persoalan itu. Yang diberi hanyalah pilihan setelah bertahun-tahun lamanya kita menjadi penghuni di dunia yang bersifat tidak kekal ini. Hidup ini ada pilihan, jangan salah membuat keputusan untuk memilih.

Dialog Dari Naskhah Hati

'..Tuhan telah menciptakan semua manusia di dunia ini dengan sempurna tanpa ada walau satu zarah kekurangan, kemudian diletakkan pula manusia ciptaanNya itu berada di dalam janin yang baik..'

Kenapa kita dicipta?? Setelah dicipta, kemudian kita diduga dengan pelbagai dugaan dan ujian. Kenapa kita yang diduga serta diuji?? Manusia lain juga dicipta dari pencipta yang sama mencipta sekalian makhluk. Tapi kenapa mereka bahagia? Adakah sebab kita manusia bertuah dan istimewa? Iya, kerana setiap apa dugaan dan ujian itu membuatkan kita lebih dekat padaNya. Tapi, sangat derita dan sengsara untuk mengharunginya.. itu istimewa?? Dimana keistimewaan di sebalik penderitaan itu? Keistimewaan itu akan menjadi yang teramat istimewa bila kita dapat menyelesaikan dan mengharungi setiap ujian dan dugaan itu dalam meneruskan kehidupan kita sebagai MANUSIA.